7 zanimljivosti o masažama

Home / Zanimljivosti / 7 zanimljivosti o masažama
7 zanimljivosti o masažama

7 zanimljivosti o masažama

Masaža možda slovi za najbolju opuštajuću tehniku današnjice, ali malo ko zna da masaža svoje korene “vuče” iz najstarijih razdoblja čovečanstva. Isceljujuću moć masaže uočili su i zabeležili kineski, rimski, egipatski i grčki lekari. Kroz istoriju masaža se razvijala različitom dinamikom – u istočnim zemljama bila je prihvaćena kao terapija, dok je u zapadnom svetu bila čak zabranjena zbog telesnih užitaka. Ovo je spisak 6 zanimljivosti koje verovatno niste znali o masažama.

PRVI ZAPIS

Čak 2.300 godina pre Hrista napravljen je prvi egipatski zapis u kome se pominje i opisuje masiranje nogu i ruku.

PREPORUKA

Hipokrat je 400 godina pre Hrista preporučio masiranje tela u zdravstvene svrhe.

Naime, on je otkrio da se tretiranjem tela pokreću neki mehanizmi samoisceljenja.

MASAŽA I VOJSKA

U Americi je 1950. godine masaža potpuno povučena iz upotrebe u američkoj vojsci i zamenjena je drugim načinima relaksacije koji su se smatrali boljim.

EROTSKA MASAŽA

Čak 4.790 salona u Americi se bavi erotskom masažom. Ova brojka otkrivena je istraživanjem o underground sex biznisu u Americi 2014. godine.

DRAŽA OD SEKSA

Čak 62 odsto heteroseksualnih muškaraca iz 26 različitih zemalja izjavilo je u jednoj studiji iz 2009. godine da im je odlazak na masažu draži od seksualnog užitka. Istovremeno, 58 odsto heteroseksualnih žena odgovorilo je isto.

ŠVEDSKA MASAŽA

Samo jedna švedska masaža od 45 minuta potrebna je da bi se popravio imunološki sistem kod čoveka. To je dokazano u istraživanju koje je sproveo “Cedars­Sinai Medical Center” u Los Anđelesu 2010. godine.

REFLEKSIOLOGIJA STOPALA

Refleksologija stopala je drevna metoda masaže. Zasniva se spoznaji da svaki deo tela ima svoju projekciju na površini kože odnosno polja koja su određenim refleksnim mehanizmima povezana s odgovarajućim organima.

U Kini i Šri Lanki, lečenje masažom zasniva se na principu energetskog funkcioniranja tela. Refleksoterapija je usko povezana s energijom prirode i kosmosa, čiji je čovek sastavni deo.

Preuzeto sa: Refleksologija stopala za šta je sve dobra | Dijeta Mesečeve Mene